Екологија

ЕКО ИГРЕ У ДЕЧИЈОЈ НЕДЕЉИ

У склопу еколошке радионице, а поводом дечје недеље у објекту ,,Сунце „ организовано је дружење са родитељима и децом у дворишту вртића. Деца и родитељи су имали прилику да се друже како са својом децом тако и између себе, јер је учествовало шест васпитних група. Мото дечије недеље је био : „Дете је дете да га волите и разумете“,а како ћемо најбоље разумети дете ако не кроз игру. Еко игре су биле распоређене у четири групе, где су их чекали васпитачи са припремљеним материјалима.Игре су биле базиране на природном материјалу који подстицајно делује на децу јер се њиховом употребом развијају креативност,иновативност и подстиче се интелектуални развој детета.

Пројекат Еко Башта

Фондација за заштиту животне средине „Јасен“ сваке године расписује конкурс за финансирање покретања баште у предшколским установама на територији АП Војводине, као места за васпитно-образовни рад са децом( најмање три предшколске установе). Једна од три предшколске установе је и наша установа, која је изабрана за финансирање баште у вредности од 20000 динара ове школске године. Основни циљ за овај пројекат је унапређивање и увођење нових метода у васпитно-образовном раду али и дуготрајну бригу и очување саме баште, као један од начина пробуђивања еколошке свести код деце.

Средства се финансирају за:

  • Усаглашавање образовања са практичним методама,
  • Неговање мултикултуралности, интеркултуралности и традиције међу децом,
  • Рад у природи, развијање еколошке свести код деце

Реализатори пројекта су васпитачи јаслене и мешовите и Монтесори групе у сарадњи са осталим васпитним групама у објекту „Сунце“.

,,Највећи цртеж на свету“

Акцији ,,Највећи цртеж на свету“ којом се помаже удружење Ageop Ricerca, у организацији НУРДОР (Национално удружење родитеља деце оболеле од рака), прикључила се и наша установа. Деца и васпитачи у оквиру еколошке радионице у објекту ,,Сунце“ својим креативним цртежима су постали део највећег цртежа на свету на тргу у Болоњи. Цртежи наше деце нашли су се међу 6000 цртежа деце из Србије. Продајом цртежа помаже се родитељска кућа Casa Gialla.

Дан планете Земље

 

„Еко приредба“

Васпитачи припремних група: Милица Лалић, Драгана Зинајић, Радица Пејић и Марина Секулић, уприличиле су деци  вртића“Еко приредбу“ и обележили „Дан планете Земље“.

Носиоци приредбе су деца припремних група која су својим програмом кроз музику,покрет,рецитације и глуму послала поруку присутнима о значају очувања природне средине у којој живимо.

Посета расаднику „Ковачевић“

Пролећне теме и активности подстакле су васпитаче да организују посету расаднику „Ковачевић“ и на тај начин обогате дечија сазнања и интересовања о цвећу и биљкама…