eTwinning – Дан безбедног интернета 2022.

Како би се подигла свест о новонасталим онлајн проблемима и како би интернет постао безбедније и боље место за децу и младе, Дан безбедног интернета (Safer Internet Day, SID)* се обележава сваке године. Овогодишње, 19. издање Дана безбедног интернета одржано је у уторак, 8. фебруара 2022. године.

Покретачи пројекта „Cultural kaleidoscope“ су васпитач наше установe Ана Вивод и  Hacer Aktuna iz Turske.

О пројекту

Одгајање грађана будућности, васпитање мултикултуралне деце са културом демократије. Деца су мали део великог света, и то ће се видети на конкретним примерима. Пренети свој деци да је њихова култура вредна и развити њихово самопоуздање. Деца уче енглески на нивоу који одговара узрасту. Дружење са другарима из земаља света. Упознавање престоница, географије, хране, плеса и историје земаља света. Разумевање да све културе имају заједничке људске особине и развијање емпатије и поштовања разлика.

Пројекту се придружују из наше установе васпитач Драгана Весић и колеге васпитачи из Хрватске, Словеније Грчке, Италије, Турске, Литваније, Летоније, Грузије, Исланда, Румуније, Бугарске, Јерменије, Шпаније и др. који су са својом децом обележили „Safer Internet day“. У оквиру пројекта су на ту тему  разговарали са децом о опасностима интернета, спроводили активности из којих је проистекао и заједнички видео.

Заједно за безбедност деце…

Циљеви пројекта

1.Спознаја деце да су мали део великог света.

2. Представљање различитих земаља, престоница, култура, физичких разлика, историје, природе, хране, плесова, прича и локалне одеће.

3. Сва деца разумеју да је њихова култура вредна

4. Образовати грађане будућности, успоставити културу демократије, пружити прилику да се деца васпитавају са поштовањем према онима из различитих средина и порекла.

5. Дечја употреба енглеског, светског језика, у неким активностима, подржавајући њихово учење енглеског језика.

6. Деца света се окупљају уз живе везе на неким догађајима и упознају се и друже у различитим земљама

7. Ученици уче енглески у складу са својим годинама

8. Унапређење енглеског језика од стране васпитача пројекта