МАЛИ ВОДИЧ ЗА ДЕЦУ И РОДИТЕЉЕ

Драга децо и родитељи, надамо се да сте ви и ваши најближи добро и да сте здрави, што је у овом тренутку најважније. Сви смо на различите начине погођени ванредном ситуацијом изазваном пандемијом Корона вируса и изложени стресу и потреби да мењамо уобичајени начин функционисања, и свима нам је потребна подршка. Желимо да знате да смо и даље ту за Вас и Вашу децу и да радимо на томе да осмислимо начине како да Вам олакшамо да време које проводите са Вашом децом у кућној изолацији буде испуњено и квалитетно.

У ситуацијама повећаног стреса, деци је најпотребнија сигурност, структура, добро организовано време, игра, љубав и пажња родитеља. Покушајте да се колико је могуће држите уобичајених рутина и распореда, као и да укључите децу у свакодневне активности: кувајте, месите колаче, играјте друштвене игре, слушајте музику, читајте књиге.

Рутина редовног читања деци је изузетно важна за њихов целокупан развој и има умирујуће дејство.

На сајту Народне библиотеке Србије налази се српска дечија дигитална библиотека, збирка која садржи 127 дигиталних копија одабраних књига из српске књижевности за децу узраста од 3 до 13 година која је потпуно бесплатна и доступна за коришћење. https://digitalna.nb.rs/sf/NBS/Knjige/Srpska_decja_digitalna_biblioteka  

Као одличну активност за дружење и креативан рад са децом предшколског узраста препоручујемо свим родитељима You tube kanal naše poznate spisateljice Jasminke Petrović – Čitanjac – igranjac.
Сваког дана Јасминка на њему чита по једну причу и даје предлоге за интересантне ликовне активности за целу породицу.

Такође желимо да Вам укажемо на то да су поједини садржаји културе и уметности и даље доступни деци путем дигиталних технологија и позивамо Вас да пратите репертоар позоришта за децу која су своје представе понудила најмлађој публици бесплатно путем сајта или You Tube канала.

www.pozoristemladih.co.rs

www.pinokio.rs

www.fep.org.rs/nedelja-online-pozorista.html

Познато је да  дечија радозналост нема границе. Деца постављају бројна питања, а одраслима је често тешко да разговарају са децом о темама које су и за њих саме узнемирујуће или недовољно познате. У овој ситуацији битно је да препознате страх и несигурност и одговорите на дечја питања у складу са узрастом детета, било кроз игру, причу, цртање или разговор. На следећим линковима пронаћићете савете стручњака о томе како да разговарате са децом о Корона вирусу, умањите њихову бригу и подучите их како да се заштите.

http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=544745

www.unicef.org/serbia

https://kreativnicentar.rs/vesti.php?id=2119

Останите код куће, здрави и ведрог духа!