ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА РОДИТЕЉЕ

 

ПОШТОВАНИ РОДИТЕЉИ,

Обавештавамо Вас да  је ПУ „Бошко Буха“  у обавези да спроводи мере заштите деце током боравка у вртићу  на основу препоруке Института за јавно здравље Србије „Др М.Ј.Батут“ везане за  поступање код појаве инфекције SARS-CoV19 вирусом код деце у предшколским установама.

Деца предшколског узраста не примењују мере личне  заштите (маске, дистанца 2м) током боравка у вртићу,те се сходно важећем Стручно – методолошком упутству сматрају блиским контактима друге деце из исте групе.

Након појаве случаја инфекције узроковане вирусом SARS-CoV19 код детета у вртићу, свој деци из исте  групе која су била присутна у групи два дана пре и на дан појаве инфекције  одређује се мера карантина у кућним условима. Епидемиолог обавештава надлежног санитарног инспектора  који издаје решење о стављању у карантин  у кућним условима једном родитељу/старатељу за свако појединачно дете.Решење истовремено прдставља и потврду о спречености за рад у складу са законом.

Карантин траје 14 дана и не може се скратити поседовањем негативног PCR теста или антигенског теста на присуство вируса.

Након истека карантина деца се враћају у вртић уз лекарско оправдање.

Како би установа поступила у складу са препорукама потребно је да информишете васпитаче уколико је тестом потврђено да је дете инфицирано Корона вирусом а боравило је у вртићу.