ПРИПРЕМИТЕ ДЕТЕ ЗА ПОНОВНИ ДОЛАЗАК У ВРТИЋ

1.ИСКРЕНОСТ ПРЕ СВЕГА

После два месеца дружења са родитељима, можемо очекивати да ће деца првих дана пружати отпор при доласку у вртић. Важно је да родитељи искрено кажу детету како морају да иду на посао и да ће доћи по њега после ручка или после спавања(дете још нема појам о времену,али одлазак кући везује за доба дана након одређених активности у вртићу).

2.ВАЖНО ЈЕ ОСТАТИ ДОСЛЕДАН

Најтежи задатак сваког родитеља је да остане доследан. Деца често када пођу у вртић показују реакцију на свој начин:плакањем, љутњом, одбијањем хране или друштвених активности…Али то не значи да родитељ треба да престане да доводи малишана у вртић.

3.ПОЗИТИВАН СТАВ

Када родитељ оставља дете у колективу, не сме да дозволи себи да буде несигуран или да показује страх. Једино позитивним ставом, доследношћу и представљањем ствари онаквим какве јесу-родитељи помажу деци да се лакше уклопе у колектив. Објасните деци да ћете Ви и васпитачи носити маске да се неко не би разболео, да ће их медицинске сестре-васпитачи дочекати на улазу у вртић и да ће морати да буду на раздаљини од другара.

4.НЕМОЈТЕ СЕ ДУГО ОПРАШТАТИ СА ДЕЦОМ ИСПРЕД ВРТИЋА

Не пожурујте нити одуговлачите са растанком.Тиме дете чините несигурним и збуњеним. Мирно се поздравите са дететом и замолите неког од васпитача да преузме дете. Временом ће растанци постати рутина. Ваше дете ће знати шта да очекује, растанци му више неће тешко падати.

НЕ ЗАБОРАВИТЕ ДА:

*одговорите на сва дечија питања о вртићу

*разговарајте са децом о измењеним условима у вртићу, због тренутне епидемије

*унапред најавите детету било коју промену свакодневне рутине

*будите тачни када долазите по дете     

ДОБРОДОШЛИ!

                            ПУ“БОШКО БУХА “ ИНЂИЈА